If you find this article useful, please support my blog. Thank you!

Magyarországon a stock fotózás után szerzett bevétel utáni adózásnak nincs bevett módja. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara állásfoglalása a tevékenységi körökkel kapcsolatban.

Hogyan kell adózni a stock fotók eladásából szerzett jövedelem után? | WahaviBlog a stock fotózásról
Contents

    Számlaképes vállalkozás

    A stock fotózásból származó jövedelmed adóköteles, így mindenképpen legalizálnod kell ezt a tevékenységedet. Mivel az interneten nem találtam konkrét megoldást, magam jártam utána a hatóságoknál.

    Átalányadózó vállalkozóként számlaképes vagyok. Amit azonban tisztázni szerettem volna az a megfelelő tevékenységi kör, amihez nem szükséges képzettség, de belefér a fotózás. A stock fotózás nem hivatásos fényképészet. A stock fotósok zöme amatőr szinten fotózik, tehát elvben nem kérhet senki végzettséget igazoló iratot egy stock fotóstól.

    A NAV és az Iparkamara állásfoglalása

    Magyarországon jelenleg nincs bejáratott formája a stock fotózásból szerzett jövedelem utáni adózásnak, ezért állásfoglalást kértem a NAV-tól. Ők hatáskör hiányában átirányítottak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarához, tekintve, hogy ők foglalkoznak a vállalkozások TEÁOR, azaz tevékenységi kör szerinti besorolásával. Fontos megjegyezni tehát, hogy a NAV nem illetékes az ügyben.

    Az Iparkamara megyei igazgatósága azt a felvilágosítást adta, hogy a stock fotózás, mint fotózáshoz köthető tevékenység az alábbi tevékenységi körök alapján számlázható:

    • 742003 Fotóriporteri szolgáltatás
    • 742001 Fényképészet m.n.s.

    Korábban én a 749001 - M.n.s. egyéb szakmai, tudományos, műszaki tevékenység kódot használtam, mivel jódarabig a fenti tevékenységek képesítéshez voltak kötve.

    Várható változások a tevékenységi körökben

    Az Iparkamara közlése szerint: "A 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet nem ír elő szakképesítést ezen tevékenységek végzéséhez. Azonban ez átmeneti rendelkezés, nem tudni meddig lesz érvényben".

    Résen kell lenni, mert amint ismét végzettséghez kötik a két említett tevékenységi kört, azonnal vissza kell váltani a 749001-es kódú tevékenységre, igaz, az nem fedi tökéletesen a stock fotózást, azonban ennél nincs jobb megoldás.

    Érdekes jelenség, hogy az 1999 óta létező online stock fotózás tevékenységére Magyarországon még mindig nem alakult ki megnyugtató adózási rend.

    Ha biztos akarsz lenni a dolgodban, akkor kérdezz meg egy (vagy több) könyvelőt, bár nem hiszem, hogy ők többet tudnának segíteni a hatóságoknál.

    Stock photography in practice

    Stock photography in practice free guides | WahaviBlog about stock photography

    Download my free pdf short guides for step-by-step instructions on stock photography practices in a nutshell.

    Where are you on your way? Choose the guide that's right for you:

    or

    Post Author

    Viktor Wallon-Hárs (wahavi)

    Photography has always been part of our family life. I have memories of my father dealing with those old glass slides, preparing them for our projector.

    Later I took photos during summer holidays and school trips.

    Now, in the era of stock photography, I dug myself into it to learn the basics and also the secrets how to earn more and more money doing what I love.